De 8 grootste fouten die je kunt maken bij het kopen van luidsprekers voor thuis

Ben jij van plan om binnenkort nieuwe speakers te kopen voor in je huis? Speakers zijn in allerlei prijsklassen en kwaliteiten verkrijgbaar. Waar moet je op letten tijdens het kopen van nieuwe speakers voor thuis?

Ik geef je graag een aantal tips mee in de vorm van veelgemaakte fouten. Wanneer je hier op let, weet ik zeker dat je thuiskomt met prachtige speakers.

Dit zijn de tien grootste fouten die worden gemaakt bij het kopen van nieuwe speakers en luidsprekers voor thuis.

  1. Je koopt een ‘all-inclusive surround sound-set’ van een groot elektronica merk.

Op het eerste gezicht klinkt dit heel logisch. Grote elektronicamerken weten hoe ze elektronica moeten produceren. Ze zullen dus vast ook goede luidsprekers ontwerpen en produceren, toch?

Niet altijd. Het produceren van een goede luidspreker is erg specialistisch werk. Elektronica gaat om draadjes en technologie, terwijl bij luidsprekers juist het akoestisch onderzoek en de testen heel erg belangrijk zijn. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in luidsprekers hebben vaak al decennia ervaring in deze sector.

  1. Je hebt je nieuwe luidsprekers impulsief gekocht zonder de kwaliteit van het geluid met je eigen oor te testen. Nu ben je teleurgesteld.

Experts op het gebied van geluid zullen je vertellen dat het opstellen van een goed oordeel over meerdere speakers enkele uren kan kosten. Het is daarom aan te raden om verschillende winkels te bezoeken en je favoriete muziek (of andere geluidsopname) te testen om zelf te kunnen beoordelen welke luidsprekers je het meest aanspreken.

Als je hierbij de mogelijkheid hebt om de luidsprekers zelf thuis te testen, is dit nog beter. Dit is namelijk de ruimte waar de speakers uiteindelijk hun werk moeten gaan doen. Het is dus de beste plek om de kwaliteit van het geluid te beoordelen.

Speakers zijn een grote investering waar je waarschijnlijk jarenlang plezier van zult hebben. Neem dus vooral de tijd en laat je niet onder druk zetten door verkopers.

  1. Je waszeer onder de indruk van de diepe bas van de subwoofer, en hebt daardoor niet de middelste kanaalluidsprekers en de hoofdluidsprekers beoordeeld.

Een diepe bas van een subwoofer kan zeker indrukwekkend zijn. Maar wanneer je de speakers ook voor andere dingen wilt gebruiken, zijn de andere frequenties ook belangrijk. Bijvoorbeeld voor het luisteren van muziek of het kunnen onderscheiden van de stemmen van acteurs in films.

Het is dan belangrijk dat de stemmen echt klinken, en niet hol of met een echo. Ook bijvoorbeeld slis-geluiden worden door een diepe bas niet overgebracht, maar kunnen wel belangrijk zijn om een film goed te kunnen horen en begrijpen. Stemmen moeten natuurlijk klinken. Wanneer dit niet goed is, kan dit naar verloop van tijd vervelend worden.

  1. Je hebt die schattige, kleine kubus-luidsprekers gekocht, maar als home-theater set wordt het geluid uit deze speakers gespannen en modderig.

Ze kunnen erg makkelijk zijn in je interieur. Deze kleine luidsprekers kun je bijvoorbeeld goed wegwerken zodat ze niet opvallen in de kamer. Maar omdat ze zo klein zijn, kunnen ze maar een beperkte hoeveelheid lucht verplaatsen. Bij beperkte volume zijn ze prima, maar wanneer je harde geluiden wilt horen beginnen de kegeltjes aan de binnenkant hart te rammelen. Ze kunnen de hogere basgeluiden niet aan.

Een goede luidsprekers verdeelt het geluidsspectrum doorgaans in tenminste 2 segmenten: de bas/midrange voor de woofer en de tweeter voor hoge tonen. Een enkele kegel kan deze variëteit aan geluiden dus niet goed geven.

  1. Je hebt voor een klein bedrag 2 compacte luidsprekers gekocht voor je hoge woonkamer. Maar ze klinken hoekig en stijf wanneer je het volume hoger zet.

Een luidspreker is een soort elektromagnetische luchtpomp.  Van een bescheiden luidspreker kan dus niet worden verwacht dat het de kamer vult met een breed geluid op alle volumeniveaus. Een luidsprekers van boekenplankformaat kan maar beperkt een diepe bas produceren. Dat zijn natuurkundige regels.

Wanneer je dus diepe, fijne, en behoorlijke geluiden in je kamer wilt van een rockband of orkest, dien je een subwoorfer of een luidspreker die op de vloer staat aan te schaffen. Of beiden!

  1. Je nieuwe subwoofer staat aan de zijkant van de kamer en je bent teleurgesteld over het ontbreken van een diepe, lage bas.

Het is heel erg belangrijk dat je de nieuwe luidsprekers juist plaatst in de ruimte. Wanneer je een subwoofer slechts enkele centimeters verkeerd plaatst, kan dit al een hoorbaar effect hebben op de kwaliteit van het geproduceerde geluid. Het is het beste om de luidsprekers in een hoek van de ruimte te plaatsen.

  1. Je koopt fantastische luidsprekers, maar laat je door je partner ompraten om ze in een kast te plaatsen.

Waarom zou je dit doen? Het is een bekende natuurkundige wet. Hoe meer oppervlakken er in de buurt en rondom de luidspreker zijn, hoe groter de kans op extra bijgeluiden en echo’s. Een luidspreker moet daarom vrij staan. Als je de luidsprekers wilt wegwerken, moet je rekening houden met de omgeving waarin je de luidspreker plaatst en het effect wat dit kan hebben op het geproduceerde geluid.

Kleine luidsprekers kunnen het beste op een standaard of beugel worden geplaatst. Wanneer je luidsprekers op een plank plaatst, laat dan de luidspreker dan over de rand van de plank uitsteken.

  1. Je koopt een complete set luidsprekers van het bekende merk.

Pas hier echter mee op. Een merk kan veel geld besteden aan reclame en naamsbekendheid, maar weinig aan de kwaliteit van het product. Een bekend merk staat dus niet garant voor een goede kwaliteit. Je kunt erg teleurgesteld worden in de kwaliteit van je luidsprekers, maar hebt zelf niet voldoende onderzoek gedaan voordat je de aankoop deed.

Deze merken hebben aantrekkelijke advertenties waarin ze de consument proberen te overtuigen. Val niet in hun val, maar blijf vertrouwen op je eigen onderzoek naar de kwaliteit van de luidsprekers. Dit kun je doen door bijvoorbeeld internet artikelen en blogs te lezen, vergelijkingssite, de mening van de Consumentenbond en het advies van de verkoper van een betrouwbare speciaalzaak. Niet type BCC of Mediamarkt, maar het liefst een lokale winkel die wordt gerund door een hardwerkende, eerlijke ondernemer. Durf vragen te stellen en neem je tijd. Dan val je niet voor de gelikte advertenties en verkooppraatjes.

Veel succes met de aankoop van een nieuw set luidsprekers. Maar vooral veel plezier met een perfect geluid in jouw huis.