Waar moet je op letten bij het kopen van luidsprekers voor je computer?

Computerluidsprekers zijn erg belangrijke accessoires voor je computer. De prijzen kunnen variëren van €10 tot €500, afhankelijk van de kwaliteit. In dit artikel zullen enkele belangrijke factoren worden besproken waaraan je moet denken bij het kopen van luidsprekers voor je computer.

Veel mensen luisteren regelmatig naar muziek via de computer en steeds meer mensen kijken films en series op de computer. Denk bijvoorbeeld aan Youtube, Netflix en andere streamingdiensten. Voor een goed geluid is het essentieel om fatsoenlijks luidsprekers te hebben, want het geluid wat de computer zelf voortbrengt is vrij belabberd. De prijzen van luidsprekers en de kwaliteit lopen echter nogal uiteen. Daarom worden in dit artikel een aantal tips besproken waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe luidsprekers voor je computer.

 1. Duur is niet altijd het beste

Ik heb een paar jaar geleden geïnvesteerd in ‘goede’ luidsprekers voor mijn computer. Ik had een zogenaamd 2-1 opstelling met 2 luidsprekers en een subwoofer. Ik had Klipsch Promedia 2.1 PC speakers gekocht. Ik had voor de aankoop goed de recensies online nagelezen. Hier gaven andere gebruikers aan dat het luidsprekers waren van goede kwaliteit.

Voor mij werkten ze echter niet. Ik was niet optimaal tevreden met het geluid van de subwoofer bij hoge bastonen. Na een jaar hielden de luidsprekers er bovendien mee op. Gelukkig had ik nog garantie, waardoor ik nieuwe luidsprekers kreeg. Deze waren van hetzelfde merk en hielden er na een jaar ook mee op. Ik kan ze dus niet aanbevelen, ondanks dat de prijs wel aan de hoge kant was (€300).

Kortom: duur is niet altijd beter.

 1. Bij goedkope luidsprekers krijg je waarvoor je betaald.

Ik heb ook een keer het omgekeerde gedaan. Ik heb goedkope computerspeakers gekocht voor mijn ouders. Hun luidsprekers deden het namelijk niet meer. Zij luisteren geen muziek en kijken geen films via de computer, dus ik dacht dat goedkope luidsprekers prima zouden zijn.

Ik kocht Logitech S120 luidsprekers. Ze hebben geen goede beoordelingen, maar zijn ook erg goedkoop. De hoge tonen zijn vreselijk, maar dat maakt voor mijn ouders niet uit. Ze willen met name het geluid van de Windows-meldingen horen en bekijken zo nu en dan een filmpje op Facebook op Youtube. De luidsprekers zijn zelfs een aantal keer gevallen, maar bleven het gewoon doen. Het was dus een harstikke goede aankoop.

Kortom: Het waren goedkope luidsprekers, maar met prima kwaliteit voor sporadisch gebruik en wanneer je er niet te veel eisen aan geeft.

 1. Het middensegment

De luidsprekers die ik momenteel gebruik, zijn mijn favoriete speakers voor computers. Het zijn luidsprekers in het middensegment, dus niet te duur en niet te goedkoop. Ze zijn wel duurzaam en produceren een redelijk geluid.

Het zijn de JFB Creature II-luidsprekers. Ik heb ze al enkele jaren en het geluid is nog steeds erg goed. Ik heb ze voor ongeveer €100 gekocht. Ze zien er gelikt uit. Echt moderne luidsprekers. Dat trok mij onder andere aan.

Ook de bas van deze speakers is redelijk. Ik ben vooral blij dat ze lang meegaan en goed geluid produceren, voor een redelijke prijs. De speakers zijn zeker niet prefect. De bedieningsopties zijn wat moeilijk, met name doordat er aanraakgevoelige knoppen zijn gebruikt. Wanneer er vuil op komt, kan dit de reactie beïnvloeden. Voor de prijs is het dus zeker een goede aankoop geweest.

Tips voor het kopen van luidsprekers

Wanneer je nieuwe luidsprekers voor je computer wilt kopen, geef ik je graag wat tips mee waarop je zou kunnen letten.

Ten eerste zijn dit de merken van computerluidsprekers die over het algemeen goede kwaliteit leveren:

 • JBL
 • Bose
 • Harmon Kardon
 • Altec Lansing
 • Logitech

Bij de aankoop van nieuwe speakers voor je computer, zou je specifiek op het volgende moeten letten:

 • Heeft de speaker meerdere audio-ingangen? Dit is beter voor het gebruik met verschillende apparaten.
 • Bluetooth-verbindingsopties, zodat je muziek draadloos kunt afspelen vanaf je smartphone of tablet. Dat is erg fijn en gebruiksvriendelijk.
 • Een goede volume- en basregelaar. Met name de bas kan erg storend zijn voor buren, omdat de trillingen door de muren en de vloer gaan. Wanneer je dit kunt regelen, kun je toch muziek afspelen tijdens de late uurtjes.

Functionaliteit en apparaat compatibiliteit

Overweeg om speakers te kopen die compatibel zijn met meer dan alleen je computer, zoals ook met je smartphone en tablet, of zelfs met je televisie.

Besteed niet te veel geld aan speakers voor je computer

Tenzij het geld op je rug groeit. Luidsprekers zijn namelijk minder duurzaam dan andere technologische producten. Ze gaan dus eerder kapot. Bovendien kan het goed zijn dat er volgend jaar betere versies op de markt komen.

Overweeg speakers die makkelijk zijn mee te nemen

Bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen of je kantoor gaat verplaatsen. Ook is het fijn wanneer je de speakers op een andere plek in het huis kunt gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een feestje of een filmavond.

Meer luidsprekers is niet altijd beter

Met meerdere luidsprekers kun je weliswaar een surroundgeluid produceren. Maar dit is wellicht niet de beste audio-ervaring. Voor een goed surroundsysteem, is een bepaalde afstand tussen de luidsprekers en de personen namelijk beter. Houdt daar rekening mee, aangezien kantoren vaak kleiner zijn dan bijvoorbeeld een woonkamer. Anders is het voldoende om 1 of 2 luidsprekers bij je computer te hebben.

Overweeg accessoires

De meeste accessoires die bij luidsprekers worden geleverd, verhogen niet de geluidskwaliteit. Toch kunnen ze wel makkelijk zijn. Bijvoorbeeld een afstandsbediening. Overweeg dit wanneer gewenst.

Waarvoor wil je de luidsprekers gaan gebruiken?

Computers zijn erg veelzijdig. We doen zelfs meer met onze computers dan 5 jaar geleden. Je luistert vanaf je computer naar muziek, kijkt Netflix, bekijkt films en series, je gokt online en je speelt games. Je wilt misschien geen surroundgeluid bij een Youtube filmpje, maar wel bij een Netflix film. Kies daarom luidsprekers die veelzijdig zijn en passen bij waar jij ze voor wilt gebruiken.

Meer Watt betekent niet altijd een hoger volume

Bose bewijst dit. Door het ontwerp, de constructie en door andere ontwerpfactoren produceren ze hoogwaardige luidsprekers voor de computer.

Test voordat je koopt

Iedereen heeft andere bedoelingen en verwachtingen van de audio. Een luidspreker kan perfect klinken bij een bepaald muziekgenre, maar belabberd bij een ander genre. Daarom is het verstandig om het geluid te testen voordat je ze koopt. Dit kan vaak in de winkel.

Ik wens je vooral heel veel luisterplezier met de nieuwe luidsprekers voor je computer!