Wat heb ik nodig om hi-res audio te spelen?

Hoe kan jij de beste muziek en andere audio afspelen in hi-res bestandstypen? Er is een enorme verscheidenheid aan producten verkrijgbaar die hi-res bestanden kunnen afspelen en deze ondersteunen. Het hangt allemaal af van de grootte van je systeem, wat je budget is en op welke manier je naar de muziek of het geluid wilt luisteren.

Hi-res op smartphones

Smartphones ondersteunen steeds vaker hi-res audiobestanden. Androidmodellen bieden echter beperkte mogelijkheden. Je kunt de volgende Android-toestellen gebruiken voor hi-res bestanden:

  • Samsung Galaxy S9 en S9+, beide ondersteunen ook DSD-bestanden.
  • Samsung Galaxy S8 en S8+.
  • Sony Experia XZ2.
  • LG V30 en V305 ThinQ zijn de enige smartphones die MQA-comptabiliteit bieden.
  • Samsung S8 telefoons bieden Dolby Atmos ondersteuning.

De iPhones van Apple ondersteuning tot op heden geen hi-res audio. Dit is vreemd, aangezien Apple altijd op en top tracht te zijn. Er zijn echter manieren: door de juiste App te gebruiken en vervolgens een DAC aan te sluiten of een Lightning-koptelefoon te gebruiker met een Lightning-verbinding van iPhones. Bekijk het volgende overzicht om een hi-res koptelefoon te kopen en bijvoorbeeld achteraf te betalen. Dit overzicht toont naast hi-res koptelefoons ook andere soorten zoals Beats by Dr. Dre (meestal niet hi-res) en draadloze koptelefoons zoals Apple Earpods.

Hi-res op tablets

Er zijn ook tablets waarmee je hi-res bestanden kunt afspelen. Dit kan tot op heden alleen nog met de Samsung Galaxy Tab S3. In 2018 zijn een aantal nieuwe modellen gelanceerd, waaronder de MS-reeks van de tablets van Huawei en Onkyo.

Hi-res op een draagbare muziekspeler

Er zijn ook speciale draagbare muziekspelers die hi-res bestanden ondersteunen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende Sony Walkmans en gewaardeerde draagbare spelers van Astell&Kern. Deze apparaten bieden meer opslagruimte en een veel betere geluidskwaliteit dan een telefoon.

Hi-res op een computer

Een laptop (Windows, Mac, Linux) is een uitstekend apparaat voor het opslaan en afspelen van hi-res muziek. Wanneer je hi-res muziek download, zorg er dan voor dat je ook de juiste software hebt die hi-res ondersteunt om de muziek goed af te kunnen spelen. iTunes van Apple ondersteunt dit bijvoorbeeld niet, ook niet als je Macbook dit wel doet. Je moet dus andere software downloaden om de muziek te kopen, te downloaden en af te spelen. Wanneer je een laptop van Mac hebt en graag hi-res audiobestanden wilt afspelen, kan ik je Pure Music en Amarra aanbevelen. Heb je een computer? Probeer dan eens jRiver Media Center.

Hi-res DAC’s

Wanneer ik in jouw schoenen zou staan, zou ik niet alleen vertrouwen op de interne DAC van je computer of telefoon voor het afspelen van hi-res audiobestanden. Een USB- of computer DAC (zoals de Cyrus soundKey of Chord Mojo) is een goede manier om een uitstekende kwaliteit van het geluid te krijgen uit hi-res bestanden op je computer of smartphone. Hiervoor moet je een fatsoenlijke converter aansluiten voor analoog naar digitaal tussen de bron en telefoon.

Hi-res van muziekstreamers

Wanneer je hi-res wilt downloaden van het internet, moet je kijken naar muziekstreamers die hi-res ondersteunen. Kijk bijvoorbeeld naar Cambridge CXN en Arcam rPlay. Denk er ook aan om je audio-bestanden van hi-res kwaliteit op te slaan in een NAS. Dit is een Network Attached Storage, een harde schijf met ingebouwde processor.

Waar plaats ik mijn audio-apparatuur?

Dit kan op verschillende plekken in het huis. Vaak staan er in de handleiding tips hoe je de apparatuur kunt plaatsen. Als je de apparatuur neerzet, kun je overwegen om dat te doen op een mediameubel / tv-meubel, mits zo een meubel het gewicht ervan aankan.

Waar kan ik hi-res muziek kopen en downloaden?

Wanneer je op de hoogte bent van alle basiskennis over hi-res muziek, is je volgende vraag waarschijnlijk waar je hi-res muziek kan kopen en/of downloaden.

Momenteel zijn er enkele Britse websites waar je losse nummer en volledige albums in verschillende hi-res-formaten kunt kopen en downloaden. Daarnaast zijn er ook Amerikaanse en Europese websites.

Grote muzieklabels hebben vaak hun eigen uitgebreide muzieklijsten beschikbaar gesteld om ook in hi-res te downloaden. Let er altijd bij dit soort websites op dat je het juist bestandsformaat en de bit rate koopt. Er is namelijk een grote keuze. Je kunt uiteindelijk een favoriete website vinden waar je al je nummers in hi-res kunt kopen en downloaden, zodat je niet verschillende websites hoeft langs te gaan en te proberen om de kwaliteit te vinden waar je naar opzoek bent.

Ik geef je graag mijn favoriete hi-res downloadsites.

7Digital

Deze website heeft een groot assortiment aan hi-res muziek in alle genres. Het is een website waar je gemakkelijk muziek kunt kopen. Ze hebben een goede zoekfunctie, waardoor je eenvoudig door de website kunt navigeren. Je herkent hi-res audiobestanden aan het icoon ’24-bit FLAC’. Het enige nadeel is dat deze website dus ook alleen maar downloads in het FLAC-formaat biedt. De bestanden zijn echter wel betaalbaar en je kunt zowel individuele nummers als gehele albums kopen.

Qobus Sublime

Dit is een Franse downloadwebsite. Ze hebben ook een App. Zowel via de App als op de website kun je makkelijk navigeren en zoeken naar een bepaald genre, artiest of nieuwe nummer. Je vindt er met name veel Franse nummer, het is tenslotte een Franse website.

Primephonic

Dit is de downloadwebsite voor klassieke muziekliefhebbers. Draai jij graag klassieke muziek in hi-res? Ze hebben een uitgebreid assortiment met tienduizenden nummer tot 24-bit/192 kHz, Flac- en DSD-bestanden. Je kunt zelfs nummers downloaden in surround-sound. Dat geeft de echte ervaring, met name bij klassieke muziek. Je kun zowel volledige albums als individuele nummers kopen.

Onkyo Music

Dit is een samenwerking met 7Digital. Onkyo biedt daarom hetzelfde assortiment en dezelfde prijzen.

HDtracks

Dit is wellicht de meest bekende hi-res downloadwebsite. Het heeft qua uiterlijk en assortiment echter een opfrisbuurt nodig. De website lijkt qua muziek erg gericht op ouder publiek en richten zich dus duidelijk niet op een breed publiek. Ze hebben daarentegen wel muziek in FLAC-, ALAC-, WAV- en AIFF-formaat. Ook hebben ze DSD-bestanden.

Waar kan je hi-res muziek streamen?

Ga je liever streamen dan downloaden? Er zijn zeker ook mogelijkheden om hi-res muziek te streamen van internet. Bepaalde streamingdiensten, zoals Tidal en Qobus bieden ook hi-res audiobestanden aan, naast de gewone streamkwaliteit. Hiermee concurreren ze met Spotify en Apple Music.

De volgende aanbieders bieden mogelijkheden om hi-res muziek te streamen. Neem dus gerust een kijkje voor prijzen en kwaliteiten.

  • Tidal Masters
  • Qobus Sublime
  • Spotify

Voor iedereen die graag een uitstekende kwaliteit wilt van audiobestanden, is hi-res audio echt een belangrijke keuze. Het maakt niet uit of je het onderweg of thuis wilt luisteren. Je dient speciale hi-res bestanden te downloaden en er ook rekening mee houden dat je de juiste apparatuur hebt om het af te spelen. Dan zal je kunnen genieten van prachtige muziek en een geweldige audio-ervaring.