Hoe koop je de juiste koptelefoons?

Koptelefoons zijn als een smartphone. Iedereen heeft ze tegenwoordig. Kunnen we nog een leven voorstellen zonder koptelefoons? Toch lijken we moeite te hebben om de juiste koptelefoon te selecteren. Daarom geef ik hier graag tips over hoe je de juiste koptelefoon voor jou kunt kiezen. Deze tips kunnen je helpen bij de aankoop van je nieuwe koptelefoon. Lees ze dus goed door en neem ze ter harte.

Stap 1: Wat wil je eigenlijk?

Deze stap lijkt eenvoudig, maar is het niet. Wanneer we nieuwe apparaten nodig hebben, willen we van alles het beste hebben. Bij een laptop willen we bijvoorbeeld heel veel opslagcapaciteit, een goede levensduur van de batterij, lichtgewicht, enzovoort. Maar heb je dat allemaal wel nodig? Hoe meer kwaliteiten en eigenschappen, hoe hoger de prijs.

Wat betreft een koptelefoon zijn er als het waren 3 belangrijke prioriteiten die je verplichten om compromissen te sluiten:

 • Geluidkwaliteit;
 • Prijs;
 • Kabel of Bluetooth.

Je komt qua kwaliteit al snel terecht bij Audeze en Focal. Deze merken produceren koptelefoons met sublieme geluidskwaliteit. Wanneer je minder geld te besteden hebt, dien je compromissen te sluiten op het gebied van geluidskwaliteit of een kabelverbinding in plaats van Bluetooth.

Welke prioriteit is voor jou belangrijk?

Stel dit voor jezelf vast voordat je gaat kijken voor een nieuwe koptelefoon.

Stap 2: Wees bekend met de basiseigenschappen

In koptelefoons zijn bepaalde technieken verwerkt. Het is goed om hiermee bekend te zijn, zodat je weet wat je koopt. De belangrijkste techniek is eigenlijk vrij eenvoudig.

Een zogenaamde open-back koptelefoon heeft niets of weinig dat isoleert van de buitenwereld. De muziek die de koptelefoon laat horen, is daardoor hoorbaar voor jou én de mensen om je heen. Een gesloten koptelefoon heeft een geluidsdichte schaal zodat er geen lawaai van buitenaf in je oren komt of jouw geluid de aandacht van mensen om je heen afleidt.

De gesloten modellen zijn het meest populair. Hieronder vallen de bekende Beats-koptelefoons. De keuze ligt aan het volgende: waar wil je de koptelefoon voor gebruiken? Wil je hem thuis gebruiken of ook in het openbaar waar andere mensen in je omgeving zijn?

Stap 2,5: Meer basisaspecten

Er zijn belangrijke categorieën in koptelefoons.

 • De Cicumaural koptelefoons bedekken de oren geheel. Dit is het grootste model die ook het beste geluid produceert. Het zijn vaak compacte en inklapbare modellen. Ze hebben een goed draagcomfort en betere akoestiek.
 • Supra-aural. Dit zijn modellen van koptelefoons die je over je oor draagt. Dit model heeft compromissen gesloten wat betreft geluidskwaliteit, geluidsisolatie en langdurig comfort.
 • De oortjes die in je oor hangen. Deze klinken bijna net zo goed als over-oor koptelefoons, maar zijn een stuk makkelijker mee te nemen.

Stap 3: Bepaald je gebruik

Hiervoor heb je wat belangrijke informatie nodig:

 • Je budget
 • Wat wil je? (open, gesloten, grote of kleine koptelefoon)
 • Wat zijn je prioriteiten?

Er zijn vervolgens verschillende scenario’s te bedenken. Welk type koptelefoongebruiker ben jij?

Zoek je een koptelefoon voor tijdens het werk, voor onderweg, voor tijdens het gamen, voor tijdens het sporten of ben je een echte audiofiel? Aan de hand van jouw gebruik kan je de beste koptelefoon kiezen, want dan weet je welke kwaliteiten voor jou belangrijk zijn.

Stap 4: lees en luister

Wanneer je weet wat je wilt wat betreft koptelefoon (zie stap 3), is het tijd om jezelf in te lezen. Lees online recensies over mogelijk interessante koptelefoon voor jou. Reviews zijn makkelijk te vinden. Er zijn verschillende Youtube-kanalen die koptelefoons testen, maar ook verschillende fora, zoals Super Best Audio Friends en Head-Fi.

Vervolgens ga je natuurlijk naar een winkel om zelf de koptelefoons op jouw lijstje te proberen en zelf het geluid te testen. Men kan bijvoorbeeld in recensies lovend zijn over het geluid van een koptelefoon, terwijl het comfort op jouw hoofd verschrikkelijk is. Het is dus essentieel zelf de koptelefoon eerst uit te proberen en het geluid te testen voordat je er een gaat kopen.

In de winkel zijn de volgende punten belangrijk om zelf in overweging te nemen tijdens je eigen testonderzoek:

 • Leren oorkussens lijken luxe, maar hebben ook nadelen. Leer ademt bijvoorbeeld niet goed. Ook kan het leer warm worden in de zon.
 • Een ander aspect is dat leren kussens het geluid kan beïnvloeden. Dit komt doordat het isolerend werkt en het je oren beter afdicht van de buitenwereld.
 • De hoofdband is een belangrijk onderdeel, met name voor het draagcomfort. De hoofdband is hiermee een zeer kritisch onderdeel, waar veel bedrijven overigens op innoveren.
 • De kwaliteit van draadloze koptelefoons is de laatste jaren een stuk verbeterd. Het is dus zeker de overweging waard. Je hoeft niet meer bang te zijn dat je je koptelefoon vaak moet opladen. Draadloze koptelefoon hebben wel een beter comfort.
 • Als je geen draadloze koptelefoon koopt, koop dat de beste en duurste die je kunt veroorloven. Neem geen genoegen met een goedkopere optie. Goed geluid is tijdloos. Goede koptelefoon gaan vaak langer mee.

Stap 5: Krijg geen spijt achteraf

Welke koptelefoon je uiteindelijk ook koopt, het is erg belangrijk om niet achteraf spijt te zullen gaan krijgen. Twijfel dus niet aan hetgeen wat je wilt, maar maak een weloverwogen keuze. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt, stop dan met het lezen van recensies en beoordelingen. Ga dan niet achteraf nog meer onderzoek doen naar koptelefoons, want dan raak je wellicht alsnog teleurgesteld in je uiteindelijke keuze.

Dan zal het idee je blijven achtervolgen dat je veel geld hebt uitgegeven aan een product dat niet het beste is. Teleurstelling is een vervelend gevoel, wat onnodig is. De perfecte keuze bestaat niet. Door jezelf goed in te lezen en goed voor te bereiden op het kopen van een nieuwe koptelefoon, stel je jezelf in staat om de beste keuze te maken. Met die keuze zal je het moeten doen. Met die keuze zal je dus tevreden moeten zijn.

Koop dus het product wat het beste bij jouw prioriteiten en beoogd gebruik past. Kies het product met de minste nadelen bij jouw beoogd gebruik en bij jouw voorkeuren.

Dan rest mij alleen nog om je heel veel plezier te wensen met het gebruik van je nieuwe koptelefoon. Je zult enorm genieten van zeer goed geluid, waar je ook gaat en wat je ook doet!