Audiofiel

Ben jij een audiofiel?

Audiofielen geven echt verdraaid veel om hoe hun muziek klinkt. Hun leven draait dus om geluid en audio. Dit kunnen professionals zijn die in clubs en bij evenement achter ‘de knoppen’ staan. Maar het zijn juist vaak gewone mensen die geluid, luidsprekers en koptelefoon geweldig interessant vinden. Audiofielen houden zich bezig met hoe ze het beste geluid kunnen horen van een opname.

Maar laten we eerlijk zijn. Audiofielen zijn niet altijd wat we denken dat ze zijn. Er zijn veel vooroordelen over hen. Dit is onterecht, want het schetst een verkeerd beeld van de wereld van audio en geluid.

Dit licht ik graag hieronder toe. In de 5 mythen over audiofielen zal ik laten zien hoe audiofielen écht zijn.

De top 5 mythen over audiofielen

In onze wereld kunnen audiofielen een beetje vreemd lijken. Ze zijn als de vreemde eend in het water. Waarom besteden ze zoveel tijd en geld aan luidsprekers? Waarom houden ze van buizenversterkers? Wat zijn ze toch altijd druk in de weer met kabels?

Er wordt veel over hen gepraat. Maar eigenlijk is iedereen een beetje een audiofiel die weleens bezig is geweest met geluid van zelf opgenomen muziek. Of ben jij ook een persoon die graag perfect geluid wilt horen uit de luidsprekers? Of misschien wordt je later een audiofiel. Het is niet alleen de apparatuur die je bezit waardoor je een audiofiel wordt/bent, maar juist de betrokkenheid bij allerlei soorten geluiden en het best mogelijke geluid willen horen.

Een goede anekdote over een audiofiel, is de volgende. Ik keek laatst een aflevering van Bed&Breakfast op NPO. In de afleveringen vindt je hele normale mensen, maar ook aparte mensen. Een opvallend persoon die meedeed aan het programma had een heel breed assortiment aan zelf opgenomen geluiden van vogels. Hij had speciale apparatuur om deze geluiden op te vangen en sloeg deze geluiden digitaal op in zijn computer. Een audiofiel zou dit wonderlijk mooi vinden. Een digitale bibliotheek met geluiden van vogels. Deze man wist hierdoor overigens ook alle vogelgeluiden feilloos en meteen te herkennen.

Maar wat zijn audiofielen precies? Ik probeer een aantal mythen over dit type persoon te ontkrachten.

  1. Alle audiofielen hebben veel geld

Het tegendeel is waar. Er is erg veel zeer betaalbaar apparatuur voor audiofielen beschikbaar op de markt. Deze apparatuur is onder meer van de merken Audeze, Elac, Hifiman, Pioneer, U-Turn, Schiit, NAD, Audioengine, ELAC, Grado en nog vele andere merken.

Bovendien kopen veel audiofielen gebruikte apparaten met een hoge kwaliteit. Dit kost hen dan een fractie van de oorspronkelijke prijs voor nieuwe producten. Mijn leven als audiofiel begon toen ik 16 was. Toen was ik echt niet schat-hemeltje-rijk. Ik kocht kabels bij een tweedehands winkel van het geld dat ik verdiende bij mijn bijbaan in de supermarkt.

  1. Alle audiofielen ‘geloven’ in dure kabels

Absoluut niet waar. Het tegenovergestelde is juist vaak waar. Audiofielen hebben natuurlijk grote interesse is alles wat met geluid te maken heeft. Hierdoor kennen ze ook betaalbare merken met een goede kwaliteit. Maar ook adresjes die de benodigdheden voor relatief lage prijzen verkopen. Bovendien is er tegenwoordig ook een internetmarkt, waarbij je voor lage prijzen materiaal uit bijvoorbeeld China kunt laten verschepen.

Veel audiofielen werken dus met kabels voor een lage prijs van zogenaamde ‘audiofiele merken’. Het is een wereldje op zich. Toch is er zeker een goed woord te zeggen over dure kabels. Deze geprijsde kabels kunnen zeker een positief verschil maken vergeleken met goedkopere kabels.

  1. De meeste audiofielen haten de digitale muziek

Ook deze mythe is niet waar. Veel van mijn audiofiele vrienden hebben geen draaitafel, maar geven er juist de voorkeur aan om digitale muziek te luisteren. Er is ook een iets kleinere groep die heel graag luistert naar platen en cd’s. Hier behoor ik ook toe. Deze groep heeft een grote collectie lp’s met een lp-speler. Dit is een hobby van veel audiofielen. Ze gaan in elke stad op zoek naar bijzondere lp’s. Deze mensen blijven geloven in de pracht van de analoge muziek. Het is hun passie. Dat respecteer ik zonder meer. Toch missen deze mensen ook veel muziek die nooit op lp is verschenen. En dat is een groeiende collectie prachtige muziek.

  1. De luidsprekers van audiofielen zijn groot, groter, groots

Je bent zondermeer een audiofiel wanneer je luidsprekers groter zijn dan je koelkast. Maar er is een een enorme keuze aan luidsprekers die een stuk kleiner zijn. Bijvoorbeeld boekenkastformaat of erg kleine speakers. Ze hebben allemaal andere eigenschappen, kwaliteiten, voor- en nadelen.

En daar gaat de audiofiliteit eigenlijk over. Deze diversiteit, het ontdekken en het verbeteren van het produceerde geluid.

  1. Audiofielen geven meer om de apparatuur dan om de muziek.

Wellicht sommigen, maar de meeste audiofielen niet. Het een gaat natuurlijk hand-in-hand met het ander. De apparatuur en de kabels zijn essentieel voor het produceren van geluid van topkwaliteit. Het is een passie en een hobby om hier alsmaar verbetering in aan te brengen.

Het is een samenloop van verschillende aspecten. Hoe beter de luidsprekers, hoofdtelefoon, versterker, draaitafel of digitale converter, hoe beter de muziek klinkt. Het is een enorme kick wanneer ik een opname afspeel met nieuwe apparatuur. Een opname die je al tientallen jaren luistert, maar dat je met nieuwe apparatuur nieuwe klanken en nieuwe details horen, die met de andere apparatuur verborgen bleven. Bijvoorbeeld een bepaalde klank van de zanger of het benadrukken van een bepaald ritme door de drummer.

Audio is ontdekken. Het is alsof je in de luidspreker kan kruipen richting de opnamelocatie. Alsof je even aanwezig bent bij het moment dat de grootsten der aarde de beste nummers opnemen. Met goed geluid is het letterlijk alsof je midden tussen de artiesten instaat. Alsof je ze kan aanraken.

De muzikanten hebben hun uiterste best gedaan om de muziek zo goed mogelijk over te brengen. En ik ontdek dit. Alle aspecten van de muziek hoor ik en merk ik op. Ik kan genieten van alle bedoelingen van de muzikanten. Alleen op deze manier kan je voluit genieten van de beste muziek die wij mensen hebben voortgebracht op deze aarde. Dat is audio!