Audioreview.nl

Passie voor highend audio en muziek - Reviews, showverslagen, nieuws, artikelen en nog veel meer!

Recensie Kharma Elegance dB7 speakers

kharmadb7_650a
Inleiding

Kharma International is een Nederlands audiomerk, opgericht door Charles van Oosterum, en heeft een complete lijn highend speakers, versterkers en kabels die gepositioneerd kan worden in de hogere tot zeer hoge prijsklasse.
Kharma heeft een wereldwijd distributienetwerk maar slechts één dealer in Nederland. De fabriek van Kharma staat in Breda, tevens zijn daar enkele luisterruimtes beschikbaar zodat de potentiële klant onder de meest optimale omstandigheden zijn keuze kan bepalen.
Mede gelet op de prijsklasse waarin het programma van Kharma zich bevindt is het natuurlijk niet zo verwonderlijk dat het merk in eigen land een behoorlijk exclusief tintje heeft.

Onlangs werd ik namens Audioreview.nl benaderd door Kharma International om de dB7 uit de nieuwe Elegance lijn in één hun eigen luisterruimtes te komen beluisteren. Eerdere ervaringen met producten van Kharma zijn mij uitstekend bevallen, ik denk hierbij bijvoorbeeld aan mijn luisterervaring met de Grand Midi Exquisite speakers tijdens de High End 2010 in München en de "Meeting with Kharma" in 2008 thuis bij Ron Ploeger. Ik was dan ook zeer benieuwd naar dit nieuwe product.
Tijdens de luistermiddag is Peter Bats, sales- en eventmanager bij Kharma, de gastheer en hij blijkt tijdens de luistermiddag niet alleen uitstekend gastheer maar ook een muziekliefhebber te zijn.

Beschrijving

De Elegance collectie is de opvolger van de zeer succesvolle Ceramique lijn van Kharma. De Ceramique luidsprekerlijn werd geïntroduceerd in 1998, de naam Ceramique is ontstaan door het gebruik van keramische drivers.

In de afgelopen jaren heeft Kharma onderzoek gedaan naar nieuwe technologieën, en heeft ze vervolgens verbeterd met als doel een nieuwe standaard voor de high-end audio wereld neer te zetten in de nieuwe Elegance serie.
De vorm van de kasten is onveranderd gebleven omdat volgens de ontwerper, Charles van Oosterum, de vorm nog steeds volledig functioneel is aan de manier waarop het geluid zich ontwikkelt uit de luidsprekers. Maar het design van de buitenkant van de kast is verfraaid, door de herontwikkeling van de stand- en onderkant, de redesign van het frontcover en vele andere kleine details in het design zoals de ingelegde metalen plaatjes aan de zijkant.

Daarnaast zijn alle drivers van de Elegance DB7 aanzienlijk verbeterd. De tweeter is nu gemaakt van puur beryllium en dat is, na diamant, het best mogelijke materiaal. Verder is de luidspreker uitgerust met een dubbel 7-inch Kharma Composite Driver (KCD), die is gebaseerd op een nieuwe conustechnologie, speciaal ontwikkeld door Kharma. De dubbele 7 -inch bezetting van de nieuwe Elegance speaker verklaart tevens de toepasselijke naam Elegance DB7.

De DB7 heeft de veelhoekig gevormde kast voor een optimale fasegedrag en de minimale groepslooptijd vrijwel ongewijzigd overgenomen van de Ceramique-lijn. Het kabinet is van 35 mm hoge densiteit MDF om de neutraliteit van het kabinet te verhogen en is uitgerust met geavanceerde akoestische dempingsmaterialen om de energie te absorberen in een breed frequentiebereik.

kharmadb7_650b
Luisteren

De dB7 is opgesteld in een akoestisch aangepaste luisterkamer van gemiddelde afmetingen. Er wordt gebruik gemaakt van de Exquisite MP350 monoblokken , een Matrix P150 voorversterker en Enigma bekabeling, alles uit eigen huis. De bron is een Marantz SA-7S1 SACD-speler.

In de diverse interessante discussies die ik met Peter had tijdens de luistermiddag kwam bij hem de vraag op hoe je als recensent kunt bepalen of een luidspreker goed klinkt of niet.
Dat is inderdaad niet eenvoudig te bepalen vooral omdat een mening altijd subjectief en dus persoonsgebonden is. Toch is heel veel luisterervaring met vele andere merken en vooral ook luisteren naar live-muziek een goed uitgangspunt om zo'n beoordeling aan te gaan. In mijn geval zit dat wel goed maar het blijft allemaal nog steeds subjectief.
Ook kun je als recensent enkele parameters voor jezelf vastleggen waarmee een speaker goed mee zou moeten scoren om een positieve beoordeling te krijgen. Parameters die ik belangrijk vind zijn o.a.: neutraliteit, ruimtelijkheid, plaatsing, snelheid/dynamiek, gedetailleerdheid en natuurlijkheid.

kharmadb7300Ik had een flinke stapel cd's meegenomen die ik al heel vaak heb beluisterd en dus door en door ken. Althans....dat dacht ik, want de luisterervaring met de dB7 was voor mij een nieuwe ervaring. Alle eerder door mij genoemde parameters worden meteen al bij de eerste nummers al achteloos op één grote hoop geveegd en door de dB7 op indrukwekkende wijze vertaald naar wat ik vanaf nu de "Kharma-sound" ga noemen.

Hoewel de dB7 een relatief klein en slank systeem is, zijn de speakers in staat om een enorme drie-dimensionale "luchtbel" van muziek neer te zetten van een ongekend realisme. Daarbij wordt absoluut niets in de opname verhuld maar genadeloos gedetailleerd, in juiste proporties en met een indrukwekkende snelheid en "attack" op het podium gepresenteerd.
Het laag is droog en strak en behoorlijk diep voor de afmetingen van de speakers. De échte laagfreaks kunnen eventueel uitwijken naar de iets grotere dB9 die ik ook kort heb beluisterd.
Stemmen hebben een heuse body en klinken ongekleurd en realistisch. Wel opvallend vond ik dat stemmen wat lager geplaatst worden dan ik tot nu toe gewend was.
De kleine details, zoals de bekkens van een drumstel, worden door de dB7 op fraaie wijze uitbelicht zonder fel of agressief te gaan klinken.
Ook op hogere volumes presteert de dB7 zeer goed; bij sommige opnames wat neigend naar analytisch zonder echter fel of agressief te worden maar wel eerlijk, neutraal, en absoluut niets verhullend op een stage die bruist, ademt en je soms zó in de muziek sleurt dat het zweet op je voorhoofd staat.

Conclusie

De Kharma Elegance dB7 is een indrukwekkende speaker die voor mij op de eerder genoemde parameters ongelofelijk goed scoort. Zorg dat de rest van je keten goed is en je wordt in je luisterruimte getrakteerd op een ongekende luisterervaring die je geregeld naar het puntje van je stoel trekt. Muziek moet je beleven en die beleving geeft de dB7 je als geen ander.
Ben je op zoek naar een niets verhullende live-beleving en heb je toevallig €20000,- op de bank staan, dan kom je er bijna niet omheen om de Kharma Elegance dB7 in je selectie te betrekken.


Meer informatie:
Kharma International
Kalshoven 7
4825 AL Breda
Tel.: + 31 76 57 150 10
Fax.: + 31 76 57 147 73
Email.: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website.: www.kharma.com 

Nieuwsflits

Audioreview.nl is een onafhankelijke audio- en muziekportal die is gelanceerd in maart 2011 en is ontstaan door de behoefte om kennis en ervaring vanuit passie voor hoogwaardige audio- en muziek te delen op het internet.

U bevindt zich hier: Home Reviews Speakers Recensie Kharma Elegance dB7 speakers