Audioreview.nl

Passie voor highend audio en muziek - Reviews, showverslagen, nieuws, artikelen en nog veel meer!

Luisterbezoek bij Blumenhofer Acoustics

blumenhofer2
Een tijdje terug kreeg ik een uitnodiging van Music2 voor een luistersessie bij Blumenhofer. Deze luistersessie zou in dezelfde periode zijn als de High End in München. Na wat heen en weer gecommuniceer over de reisfaciliteiten heb ik dankbaar gebruik gemaakt van deze uitnodiging.

Thomas Blumenhofer is bekend van zijn hoornluidsprekers en woont in het landelijke Walkertshofen, in de buurt van Augsburg, op een uur reizen van ons hotel in München.
Na een behoorlijk drukke eerste dag op de High End 2013, heb ik toch de energie bij elkaar geschraapt om naar Walkertshofen te gaan. Ik kon meerijden met Alex van A10Audio/Room4Music en nog een paar mensen. Terug kon ik dan met Roeland mee, voorheen eigenaar van Puresound.

blumenhofer1
De trip van München naar Walkertshofen ging ondanks het regenweer voorspoedig. Bij Blumenhofer aangekomen, zie je niet dat er in dat gebouw iets van serieuze audio te vinden is. Thomas woont in een typisch zuid-duitse boerderij. De ingang is achterom (een voordeur is niet te zien), en om in de luisterruimte te komen, moet je eerst een trap op.
Wat je dan ziet laat ieder audioliefhebbershartje sneller kloppen. Links van de trap is een loungehoekje en een wand, compleet gevuld met vintage apparatuur, hoofdzakelijk van Marantz. Maar ook merken als Pioneer en Philips kom je er tegen.

blumenhofer3
Naast de lange wanden aan de zijkant staan allerlei ontwerpen van Thomas Blumenhofer opgesteld, met hier en daar erachter een aantal oude platenspelers in topconditie. Je merkt dat Thomas een echte liefhebber is.
blumenhofer5
Rechts van de trap is een grote open ruimte met tegen de achterwand een hele mooie audioset bestaande uit de complete Jubilee-lijn van Octave en een oude Garrard draaitafel met een 12" Jelco arm en een Van den Hul Canary element erin.
Links en rechts van de set staan de mastodonten van Blumenhofer, de Wiki. En face valt het nog enigszins mee met de grootte, maar als je ze vanaf de zijkant bekijkt, zijn het toch wel aardige reuzen. Dat is ook niet zo moeilijk te begrijpen als je bedenkt dat het een full range hoorn ontwerp is. Ergens moet die laagtoeter toch zijn plek hebben.

blumenhofer4
Als je een tripje van ruim een uur achter de kiezen hebt, sla ik een heerlijke kop koffie natuurlijk niet af. De loungeruimte is dan ook druk bezet. Er staan bovendien nog een paar versnaperingen in de vorm van zoute koekjes en kaas.
blumenhofer6Maar we zijn hier om muziek te luisteren over een vooralsnog visueel erg mooi systeem. De luisterstoelen werden klaar gezet en de eerste tonen kwamen uit de speakers. Dat viel bepaald niet tegen. Om preciezer te zijn viel dat helemaal niet tegen. Het was zelfs heel erg goed. Alles klopt. De afbeelding, de grootte van de instrumenten, de plaatsing. Het was allemaal heel erg tastbaar. De klankkleur was erg aangenaam. Niets scherps, niets overdrevens te bekennen. En wat een geluid. Deze set maakte echt muziek met een hoofdletter M.
Het is moeilijk te omschrijven wat ik daar heb mogen horen. Kippenvel bij elk nummer, ook al deed bepaalde muziek me niet veel, het was een geweldige ervaring.

Omdat ik toch wel wat moe begon te worden ben ik even naar buiten gegaan om weer een beetje frissen landlucht binnen te krijgen. Buiten stond ook Thomas, samen met de hond. Hij vertelde dat er eigenlijk maar één manier is om hoornluidsprekers te maken. Een hoornspeaker met standaard units en vaste, gegoten hoorns zal in 95% van de gevallen een typisch hoorngeluid afstralen. Daarom tuned hij elke hoorn voor elke speakerunit apart. Ik denk dat Thomas daar een punt heeft, want het valt me op dat zijn speakers zelden of nooit het typische "toetergeluid" hebben wat je bij de meeste hoornspeakers wel vaak hebt.
De gedegen kennis en handvaardigheid, samen met uitgekiende elektronica laat je dan ook genieten van een heerlijk stukje muziek.

Via deze weg wil ik Thomas Blumenhofer, Marco de Wilde van Music2, Cock van der Weiden van Sonore Audio en Frits de With van STS bedanken voor de het bieden van deze geweldige gelegenheid.

 

Website: Blumenhofer Acoustics


 

Nieuwsflits

Audioreview.nl is een serieuze onafhankelijke portal voor audio- en muziekliefhebbers. Op de website vind je vele interessante onderwerpen zoals verslagen van audioshows, reviews van apparatuur en interessante nieuwtjes op audio- en muziekgebied.

U bevindt zich hier: Home Reviews Complete sets Luisterbezoek bij Blumenhofer Acoustics